Tekstin Talon lukupiirit käynnistyvät lokakuussa!  

Lukupiirit toteutetaan teemoittain kolmen kerran kokonaisuuksina, ja jokaisella lukupiirillä on oma vetäjänsä sekä vaihtuvat vieraat. Syksyn 2023 lukupiirit ovat antirasistinen lukupiiri (vetäjänä taiteilija Lehmus Murtomaa) ja uuden runouden lukupiiri (vetäjänä kriitikko Vesa Rantama). Molempien lukupiirien kieli on suomi, ja paikkana tietenkin upouusi Tekstin talo. 

Lukupiireihin voi osallistua joko yksittäisille kerroille tai koko lukupiiriin. Kullekin lukupiirikerralle mahtuu enintään 15 osallistujaa, ja osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lukupiireihin ei ole etäosallistumismahdollisuutta. Ilmoittaudu haluamillesi lukupiirikerroille sähköpostitse osallistu@tekstintalo.fi, kerro viestissäsi mille kerroille ilmoittaudut ja laita aiheeksi “lukupiirit”. 

Suosittelemme lukemaan lukupiirikerran kirjat etukäteen. Kaikkia kirjoja on hyvin saatavilla mm. pääkaupunkiseudun kirjastoista.  

Antirasistinen lukupiiri 
fasilitaattorina Lehmus Murtomaa 

Torstai 12.10. klo 18–20 
– kirja: Reni Eddo-Lodge – Miksi en enää puhu valkoisille rasismista (suom. Saana Rusi)
– vieraana käsikirjoittaja/toimittaja Maryan Abdulkarim, joka on kirjoittanut lukupiirikirjaan esipuheen 
Torstai 9.11. klo 18–20  
– kirja: Niillas Holmberg – Halla Helle 
vieraana Ritni Pieski
Torstai 7.12. klo 18–20  
– kirja ja vieras ilmoitetaan pian 

Uuden runouden lukupiiri 
vetäjänä Vesa Rantama 

Runokirja luo kokonaisen maailman – tai järjestää tämän maailman palasia oman näköiseksi kokonaisuudeksi. Tämän vuosituhannen esikoisteokset vievät lukijan diskoon, kirnuun ja luonnontieteelliseen museoon. Miten tiloihin heijastuu se maailma, jossa elämme? Vetäjänä kriitikko Vesa Rantama, vieraina runoilijat itse.  
 
Tiistai 31.10. klo 17–19 
– kirja: Sini Silveri – Titaanidisko 
– vieraana Sini Silveri 
Tiistai 21.11. klo 17-19 
– kirja: Milka Luhtaniemi – Kirnu 
– vieraana Milka Luhtaniemi 
Tiistai 12.12. klo 17–19 
– kirja: Mikko Räty – Borealia 
– vieraana Mikko Räty 

Esteettömyystiedot:  

Käyntiosoite: Lintulahdenkatu 3

Kulku Lintulahdenkadulta aulaan:
– Etuoven leveys 1050 mm
– Kynnyksen korkeus 25 mm, syvyys 50 mm

Kulku aulasta porraskäytävään:
– Oven leveys 885 mm (pääsee ajamaan pyörätuolilla kohtisuoraan)
– Ovelta johtavan luiskan korkeus 40 mm, syvyys 400 mm
– Kynnyksen korkeus (luiskan yläpäästä mitattuna) 25 mm, syvyys 50 mm

Porraskäytävässä henkilöhissi, joka ei ole esteetön:
– oven leveys 830 mm
– hissin leveys 1010 mm
– syvyys 1130 mm

Porraskäytävästä kulku 1. kerroksen sisätiloihin, joissa esteetön hissi:
– Oven leveys 880 mm, saa 1330 mm leveäksi vasikkaoven avaamalla
– Ovelle johtavan luiskan korkeus 40 mm, syvyys 400 mm
– Kynnyksen korkeus (luiskan yläpäästä mitattuna) 25 mm, syvyys 50 mm

Esteetön hissi:
(Huom! Esteettömään hissiin pääsee ainoastaan henkilökunnan edustajan kanssa. Lukupiiritapahtumissa on paikalla Tekstin talon edustaja auttamassa hissin kanssa.)

– Kokonaisleveys, kun molemmat ovet auki: 2000 mm
– Hissin leveys 2350 mm
– Syvyys 2270 mm

Esteetön wc kaikissa kerroksissa.

Esteettömyyteen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä info@tekstintalo.fi  
 
Tekstin talo 
Lintulahdenkatu 3, Helsinki 
www.tekstintalo.fi 
info@tekstintalo.fi 

Tiedote 5.9.2023: Verkosto edistää ahtaalle ajettujen kulttuuritilojen asiaa

Vapaan kentän taidetoimijat ja kaupungit yhdistävät voimansa Taiteen ja kulttuurin tilat -verkostossa.

17 eri puolella Suomea toimivaa kulttuuritilaa on muodostanut valtakunnallisen Taiteen ja kulttuurin tilat -verkoston. Verkosto yhdistää vakiintuneiden instituutioiden ulkopuolisia taidetoimijoita ja kaupunkeja, jotka järjestävät tai mahdollistavat uutta ja elävää taide- ja kulttuuritoimintaa. Verkoston päämääränä on vahvistaa luovan alan toimintaedellytyksiä ja löytää sopivia tiloja kulttuurikäyttöön.

Vuonna 2019 perustettuun, nyt toimintansa julkistavaan verkostoon kuuluu useita nuoria kulttuuritiloja sekä vasta kehitteillä olevia hankkeita. Mukana on toimijoita taiteen ja kulttuurin eri aloilta, ja jäseniin lukeutuvat muun muassa Turussa sijaitseva Taiteen talo, Lappeenrannassa sijaitseva kulttuuritila Nuijamies sekä kuopiolainen Minna Canthin talo Kanttila.

Kuva: Aino Elina Muhonen

Verkosto syntyi tarpeesta vahvistaa yhteistyötä usein pienillä resursseilla toimivien kulttuuritilojen välillä. Vapaan kentän kulttuuritilojen perustamiseen ja toiminnan järjestämiseen vaaditaan monien alojen erityisosaamista, ja verkostossa jaetaankin tilaprojekteihin tiivistynyttä tietoa ja osaamista. Myös uusia hankkeita pyritään tukemaan.

Verkoston päämääränä on, että luovan alan toimijat kautta Suomen saisivat käyttöönsä edulliset ja toimivat tilat. Tämä lisäisi paitsi hyvinvointia ja työllisyyttä tuottavia kulttuuri- ja taidepalveluita myös niiden saavutettavuutta. Verkoston tavoitteena on myös kehittää vapaan kentän kulttuuritilojen rahoitusta ja viestintää sekä lisätä tietoisuutta kulttuuritilojen alueellisesta, valtakunnallisesta ja jopa kansainvälisestä merkityksestä.

Mukana Taiteen ja kulttuurin tilat -verkostossa ovat seuraavat tahot:

  • ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio)
  • Karhusaaren taidekeskuksen tuki ry Karttu (Espoo)
  • Kotkan kaupunki, Kotkan luovien ja hyvinvointialojen keskus (Kotka)
  • Kulttuurinäyttämö Ritz (Vaasa)
  • Kulttuuritalo Villa Rana (Jyväskylä)
  • Kulttuuritila Nuijamies (Lappeenranta)
  • Kuvataiteen talo (Helsinki)
  • Lyhytaaltoasema (Pori)
  • Minna Canthin talo Kanttila (Kuopio)
  • NÄYTTÄMÖ (Joensuu)
  • Pakkahuone (Joensuu)
  • Savonlinnan Kulttuurikellari (Savonlinna)
  • Taiteen Talo (Turku)
  • Tampereen kaupunki, Hiedanrannan kulttuuritilat ja Nekalan kulttuurikeskus (Tampere)
  • Tampereen Tarinatalo (Tampere)
  • Tekstin talo (Helsinki)
  • Ö-talo ja Keltainen talo (Riihimäki ja Janakkala)


Verkosto on avoin uusille jäsenille ja se pyrkii aktiiviseen vuoropuheluun alueellisten ja valtakunnallisten päättäjien sekä muiden rahoittajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Verkoston vaihtuvana puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Laura Serkosalo Tekstin talosta ja sihteerinä Veera Kolehmainen Savonlinnan Kulttuurikellarista.

Lisätietoja: puheenjohtaja Laura Serkosalo, 044 230 50 44, taiteen.tilat@gmail.com

Tekstin talo etsii baariyrittäjää

Etsimme pitkäjänteistä baariyrittäjää osaksi Tekstin talon yhteisöä! 

Tekstin talo on uusi kirjallisuuden ja tekstin ympärille muotoutuva keskus Sörnäisissä, Kallion kupeessa. Talossa toimii lähes 20 erilaista yhteisöä ja yrittäjää jäsenineen, asiakkaineen ja tapahtumineen. Tekstin talon sydän on baari, joka voi toimia kahvilana päivisin ja baarina iltaisin. Tekstin talon kulttuurikuppila on kohtaamispaikka ja yhteisön hermokeskus.  

Tarjoamme yrittäjälle tilat vanhoissa, juuri remontoiduissa tehdastiloissa, näköalapaikan kulttuurin ytimeen, valmiin, monipuolisen asiakaskunnan, toimintaa päivällä ja illalla seitsemänä päivänä viikossa. Samassa talossa toimii Tekstin talon lisäksi myös mm. kulttuurikeskus Caisa sekä useita mainos- ja mediatoimistoja, lähistöllä sijaitsee mm. Taideyliopisto. Kulman takana avautuvat Hakaniemen ja Kallion vilkkaat alueet sekä kehittyvät keskittymät Suvilahdessa, Teurastamolla ja Hanasaaressa.  
 
Ravintolatila sijaitsee Tekstin talon sisääntulokerroksessa. Samassa kerroksessa, ravintolan välittömässä läheisyydessä on myös tapahtumatila, jonka asiakkaita baari palvelee. Tapahtumatila voidaan myös ottaa anniskelukäyttöön. Tapahtumia on tulossa paljon ja baari voi halutessaan vuokrata tapahtumatilaa pienellä korvauksella. Baarin kyljessä on yrittäjävetoinen kirjakauppa, jonka kanssa on mahdollista tehdä yhteistyötä ja saada baarille lisätuloja. Tekstin talon neljännestä kerroksesta löytyy jäsenjärjestöjen toimitiloja. Kaiken kruununa kuudennessa kerroksessa on esitystila, jonka lämpiönä ja väliaikatarjoilujen tyyssijana baari toimii esityspäivinä. Tilojen välillä kulkee sekä henkilöhissi että tavarahissi.  

Ravintolayrittäjälle vuokrattavat tilat käsittävät 128 m2 salin, pienen kuumennuskeittiön ja sosiaalitilat yhteensä 18,5 m2 sekä wc-tilat 20,5 m2, jotka ovat yhteiskäytössä kerroksen muiden toimijoiden kanssa. Aulatilojen (54 m2) osittaisesta vuokraamisesta baarin käyttöön on mahdollista sopia. Tilan suuret ikkunat avautuvat tasanteelle, jonka voi ottaa terassikäyttöön. Kellarista löytyy lisää varastotilaa. Sisäpihalle on mahdollisuus neuvotella suuremmasta terassialueesta pihan kiinteistöjen kanssa. Ensimmäisen kerroksen kokonaiskapasiteetti on 100 henkilöä, mukaan lukien noin 100 m2 tapahtumatilan. Lähivuosien tavoitteena kasvattaa kerroksen yleisökapasiteettia IV- ja wc-remontin myötä 250 henkilöön.  
 
Keittiötilat eivät mahdollista varsinaista ruokaravintolatoimintaa, mutta yksinkertaisen pikkusuolaisen tarjoaminen onnistuu ravintolassa. Lähistöllä on myös paljon lounastarjontaa. Talon tilaisuuksiin on mahdollisuus järjestää cateringia baarin kautta ja kehittää lisätuloja tätäkin kautta. 
 
Etsimme ravintoloitsijaksi Tekstin talon henkeen ja arvoihin sopivaa persoonallista kehittäjää. Toivomme tulevalta yrittäjältä mahdollisimman laajoja aukioloaikoja, näkemystä baarin konseptista ja läsnä olevaa asennetta. Aiempi kokemus ravintola-alasta sekä kulttuurikentän tuntemus lasketaan eduksi.  
 
Kerro meille kuka olet, mikä on visiosi ja mitä haluaisit tilassa tehdä! Toivomme alustavia yhteydenottoja 7.9. mennessä. Tilaa pääsee katsomaan 8.9. Varsinainen suunnitelma tulee jättää 13.9. mennessä. Tekstin talon hallitus päättää sopimuksen solmimisesta 20.9. Tilat valmistuvat 1.11. ja toivomme baarin aukeavan loppuvuodesta tai viimeistään tammikuussa, jolloin vietämme Tekstin talon avajaisviikkoa. 
 
Lisätietoja: 
Toiminnanjohtaja Laura Serkosalo  
p. 044 2305 044  
laura.serkosalo@tekstintalo.fi  

Tekstin talolle valittu uusi hallitus

Tekstin talon vuosikokous pidettiin 24.5.2023 Koneen kamarissa. Vuosikokouksessa Tekstin talolle valittiin uusi hallitus:

Varsinaisiksi jäseniksi valittiin:
puheenjohtaja Jari Nikkola (Nihil Interit)
varapuheenjohtaja Jaakko Vilja (Kriittinen korkeakoulu)
Ainokaisa Huusko (Helsinki Poetry Connection)
Maaria Ylikangas-Peltonen (Nuoren Voiman Liitto)
Sirpa Kyyrönen-Kallio (Osuuskunta Poesia)
Minna-Karoliina Heino (Suomen aforismiyhdistys)
Antti Leikas (Suomen Kirjailijaliitto)
Jenni Kavén (Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto)
Markku Hoikkala (Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat)
Leena Manninen (Suomen PEN)
Anne Rutanen (Suomen tietokirjailijat)
Kalle Siltala (Tutkijaliitto)

Sekä heidän henkilökohtaisiksi varajäsenikseen:
Jussi Kiova (Helsinki Poetry Connection)
Markus Neuvonen (Kriittinen korkeakoulu)
Tuomas Taskinen (Nihil Interit)
Milka Luhtaniemi (Nuoren Voiman Liitto)
Pauliina Haasjoki (Osuuskunta Poesia)
Leena Sainio (Suomen aforismiyhdistys)
Sami Hilvo (Suomen Kirjailijaliitto)
Maarit Laitinen (Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto)
Sami Keski-Vähälä (Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry)
Laura Lindstedt (Suomen PEN)
Heidi Mäki (Suomen tietokirjailijat)
Anna Tuomikoski (Tutkijaliitto)

Onnea valituille – ja lämmin kiitos edelliselle hallitukselle!

Kuvassa puheenjohtaja Jari Nikkola, toiminnanjohtaja Laura Serkosalo ja varapuheenjohtaja Jaakko Vilja.
Kuva: Leena Manninen

Mira Eskelinen Tekstin talon tuottajaksi ja Oona Juutinen tiedottajaksi

Tekstin talo on valinnut tuottajaksi Mira Eskelisen ja tiedottajaksi Oona Juutisen. Eskelinen ja Juutinen valikoituivat 105 hakijan joukosta kokemuksellaan, näkemyksellään ja monipuolisella osaamisellaan.

Mira Eskelinen on häpeilemättömän queer taiteilija, kirjailija ja kulttuurituottaja, joka rakastaa kaikenkarvaisia hybridejä ja välitiloja. Mira nauttii taideala-, genre- ja sukupuolirajojen hämärtämisestä, luovien leikkikenttien rakentamisesta ja transnarratiivien moninaistamisesta, ja on yksi palkitun Punch Up! -klubin perustajista.

Oona Juutinen on toimittajan, kustannustoimittajan ja kääntäjän töitä tehnyt kielen moniottelija. Tekstin talon tiedottajaksi hän siirtyy Tammesta, jossa hän on työskennellyt kirjallisena tuottajana. Hän myös suomentaa kirjallisuutta sekä kirjoittaa itse.

Eskelinen ja Juutinen aloittavat tehtävissään 1.8. Molemmat tekevät työtään puolipäiväisesti. Mira Eskelisen tehtäviin tulee kuulumaan Tekstin talon tapahtumien suunnittelu ja toteutus. Oona Juutinen puolestaan vastaa Tekstin talon viestinnän suunnittelusta ja toteutuksesta. Tekstin talon toiminnanjohtajana jatkaa Laura Serkosalo.

Mira Eskelisen kuva: Jaakko Vilja
Oona Juutisen kuva: Elina Innanen

Suomen tietokirjailijat Tekstin talon jäseneksi

Tekstin talo – Textens hus ry:n hallitus hyväksyi kokouksessaan 24.3.2023 Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenhakemuksen.

Suomen tietokirjailijat ry on Suomen suurin kirjailijajärjestö, joka edustaa yli 3 300 tieto‐ ja oppikirjailijaa. Yhdistys edistää suomalaista tieto- ja oppikirjallisuutta, valvoo tieto- ja oppikirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja, tukee tietoteosten kirjoittajia sekä edistää jäsentensä ammattitaitoa ja ‐etiikkaa.

”On hienoa päästä osaksi Tekstin talo -yhteisöä. Tarvitsemme tiloja erilaisiin koulutuksiin ja tapahtumiin ja Tekstin talo tarjoaa hyvät puitteet tähän.” toteaa Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Haanpää.

Toivotamme Tietokirjailijat lämpimästi tervetulleiksi joukkoomme!

Aforismiyhdistys, Kirjailijaliitto ja Mad House Tekstin talon jäseniksi

Tekstin talo – Textens hus ry:n hallitus on kokouksessaan 15.2. hyväksynyt uusiksi jäseniksi kolme yhdistystä: Mad House -ystävät ry:n, Suomen aforismiyhdistys ry:n ja Suomen kirjailijaliitto ry:n. Kaikki kolme toimijaa sopivat erinomaisesti Tekstin talon monialaiseen yhteisöön ja vahvistavat sitä omalla erikoisosaamisellaan. Jäsenyhteisöjä on nyt 14.

Mad House Helsinki on vuonna 2014 perustettu esitystaiteen talo. Sen keskeinen tavoite on alusta asti ollut tarjota pysyvä esitystila ja tuotantorakenne teoksille, jotka liikkuvat eri taiteenlajien välimaastoissa ja tuovat yhteen tekijöitä ja yleisöjä moninaisista taustoista. Mad House palvelee ennen muuta kotimaista taiteen vapaata kenttää ja ohjelmisto kootaan avointen teoshakujen, kutsujen ja yhteistyötuotantojen kautta. Ennen Tekstin taloa Mad House on toiminut Suvilahdessa Tiivistämössä ja Kalasatamassa Teurastamolla. Lisäksi ohjelmistoa on toteutettu useissa vaihtelevissa tiloissa pääkaupunkiseudulla ja eri tapahtumien yhteydessä muualla Suomessa. Vuodesta 2020 Mad House on julkaissut verkkojulkaisu Mad House Helsinki Publicationia, jonka myötä esitystaide levittäytyy digitaalisiin tiloihin.

Suomen aforismiyhdistys on perustettu vuonna 2005 ja sen tarkoitus on edistää aforismin asemaa Suomessa. Yhdistys edistää tietoisuutta aforistiikasta kirjallisuudenlajina sekä kannustaa kirjoittamaan ja lukemaan aforismeja. Vuosittain aforismiyhdistys valitsee vuoden aforismikirjan, tekee yhteistyötä HSL:n kanssa ”Aforismit raiteilla” kampanjalla ja järjestää erilaisia aforistisia tapahtumia. Yhdistys tekee yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, myös yli taiteenalojen rajojen. Tulevaisuudessa aforismiyhdistys pitää Tekstin talossa kokouksia ja muita tilaisuuksia.

Suomen Kirjailijaliitto on vuonna 1897 perustettu suomen kielellä kirjoittavien kaunokirjailijoiden ammatillinen ja aatteellinen järjestö. Kirjailijaliitto vahvistaa kirjailijoiden ammatillista asemaa ja edistää suomalaista kirjallisuutta. Kirjailijaliitto puolustaa tekijänoikeuksia ja vahvistaa kirjailijoiden sosiaaliturvaa sekä neuvoo jäseniään sopimusasioissa. Liitto tuottaa myös tietoa alasta ja jakaa apurahoja ja palkintoja sekä tarjoaa jäsenilleen koulutusta ja työhuoneita. Tekstin taloon Kirjailijaliitolle tulee yksi työhuone. Yhteisöt voivat hakea Tekstin talo ry:n jäseneksi vapaamuotoisella hakemuksella. Hakemukset käsittelee Tekstin talo – Textens hus ry:n hallitus.

Kuva: Anton Hämäläinen

Uusi kirjallisuuskeskus Tekstin talo perustetaan vanhaan tehtaaseen Sörnäisissä

Tekstialan toimijoita laajasti yhdistävä Tekstin talo – Textens hus ry on solminut vuokrasopimuksen Helsingin Sörnäisissä nk. Elannon korttelissa sijaitsevista tiloista. Yhteensä lähes 1800 neliömetrin tilakokonaisuus sijoittuu kolmeen kerrokseen, joihin on tulossa yli 15 alivuokralaista. Tekstin talo avataan yleisölle syksyllä tilojen peruskorjauksen jälkeen.


Tekstin talo on uudenlainen kulttuurikeskus, joka yhdistää kirjallisuudesta ja tekstistä kiinnostuneen yleisön, järjestötoiminnan ja tekstialan tekijät. Talosta löytyy työ-, koulutus-, kokous- ja tapahtumatiloja. Tekstin talo laajentaa tekstin käsitettä, ja vahvistaa kirjallisen kulttuurin asemaa pääkaupunkiseudulla. ”On taianomaista ja ennen kaikkea suuri kunnia saada olla luomassa kokonaan uutta maamerkkiä suomalaisen kirjallisuuden ja tekstityön kentälle. Monipuolisen tekijäjoukon kanssa luomme myös aivan uudenlaisen taiteiden ja tiedekeskustelun välisen alustan”, tiivistää Tekstin talon puheenjohtaja Jaakko Vilja.

Toimijat edustavat tekstialaa tutkijoista ja käsikirjoittajista kääntäjiin ja runouden ammattilaisiin. Tekstin talo tarjoaa monipuolisesti tapahtumia: lukupiirejä, kirjallisuusesityksiä, keskusteluja, kirjailijahaastatteluja, sanataidekerhoja, luovan kirjoittamisen kursseja, koulutuksia, festivaaleja ja lukudraamaa. Uusissa tiloissa toimii lisäksi yrityksiä, kuten kustantamoja, kirjallisuusagentuuri ja äänikirjastudio. ”Tekstin talo on tekstitaiteen laboratorio. Mitä kaikkea voimmekaan saada aikaan yhdessä? Runous kohtaa performanssitaiteen ja draama tiedemaailman. Esiintymistiloja ja baaria voi käyttää myös koenäyttämöinä. Näköalat ovat huimia niin Suomessa kuin laajemmin Euroopassakin”, maalailee Nihil Interitin toiminnanjohtaja, Tekstin talon varapuheenjohtaja Jari Nikkola.

Talon sydämenä toimii kaikille avoin ravintola ja kohtaamispaikka. Yrittäjäksi valikoitui festivaalituottaja ja legendaarisen turkulaisen Bar Ö:n perustaja Tuomas Sara, joka visioi tulevaa: ”Tekstin taloon syntyy tapahtumallinen kulttuurikuppila, joka yhdistelee kahvilan, baarin ja klubin ominaisuuksia mutkattoman boheemissa tunnelmassa.”

Mukana on myös esitystaiteen talo Mad House, joka saa käyttöönsä 200-neliöisen, korkean esitystilan. ”On arvokasta päästä jatkamaan työtä vapaan kentän esitystaiteen tekijöiden ja yleisöjen kanssa pysyvällä näyttämöllä. Sille on kaupungissa tarve”, toteaa Mad Housen toiminnanjohtaja Emmi Vainio.

Tekstin talo on esteetön ja sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien risteyskohdassa. Kriittisen korkeakoulun puheenjohtaja Severi Hämäri arvioi Tekstin talon lisäävän kävijöitä, mutta myös mahdollistavan monialaisen yhteistyön: ” Näissä tiloissa voimme tuoda entistä monipuolisemmin väkeä tilaisuuksiin sekä pyöreisiin pöytiin miettimään yhteiskunnan, kulttuurin ja sivistyksen kipukohtia.” Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton puheenjohtaja Sirpa Alkunen lisää: ”Yhteistyö muiden järjestöjen kanssa tiivistyy ja saa uusia muotoja, kun ollaan saman katon alla.”

Tekstin talon toiminnanjohtaja Laura Serkosalo kiittää hankkeen tukijoita: ”Ilman Koneen Säätiön merkittävää alkurahoitusta ja eduskunnan joulukuussa osoittamaa käynnistysrahaa emme olisi nyt tässä. Vaikka talolla on vahva omarahoitusosuutensa, alkuun pääsemiseen tarvitaan enemmän vetoapua.”

Vuokrattavat tilat Lintulahdenkatu 3:ssaomistaa Merimieseläkekassa. Sijoitusjohtaja Sauli Hämäläinen kommentoi Tekstin talon kanssa solmittua sopimusta: ”Olemme tyytyväisiä, että saamme vuokralaiseksi uudenlaisen kulttuurikeskus Tekstin talon ja voimme tarjota tilat tärkeälle toiminnalle.”

Uutta Tekstin taloa on järjestökentällä suunniteltu ja valmisteltu pitkään. Nuoren Voiman Liiton puheenjohtaja Reetta Pekkanen summaa: ”Nuoren Voiman Liitossa on tehty jo vuosia töitä tämän unelman toteutumiseksi. Nyt kirjallisella kentällä alkaa uusi aika, jossa yhdessä toimimisen mahdollisuudet moninkertaistuvat – hienoa päästä näkemään, mitä kaikkea uutta tästä seuraa!”

Tekstin talon toimijat:
Book Brothers
Enostone
Helsinki Literary Agency
Helsinki Poetry Connection
Kriittinen korkeakoulu
Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liitto Kultti
Mad House
Nihil Interit
Nuoren Voiman Liitto
Osuuskunta Poesia
Suomen arvostelijain liitto Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat
Suomen kirjailijaliitto
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto – Finlands översättar- och tolkförbund
Suomen PEN
Tuomas Sara
Tutkijaliitto



Tulevan Tekstin talon julkisivu
kuva: Anton Hämäläinen (@antonhamalain)
Tekstin talon toimijoita talon tulevassa ravintolatilassa.
Kuva: Anton Hämäläinen (@antonhamalain)

Tekstin talon toiminnanjohtajaksi Laura Serkosalo

Tekstin talon ensimmäisenä toiminnanjohtajaksi on valittu avoimella haulla FM Laura Serkosalo. Vastavalittu toiminnanjohtaja aloittaa työnsä 31.5. Tekstin talo on uusi kirjallisuusyhteisö, joka kokoaa kirjallisen kentän monet toimijat kattonsa alle.

Tekstin talon toiminta on käynnistymässä ja uudelle toiminnalle etsitään noin 1000 m2 toimitiloja Helsingistä. Serkosalo aikoo keskittyä muotoilemaan uudelle kulttuuritalolle toimintamallia. Toimitilojen kartoitus on myös keskeinen osa työnkuvaa. “On kunnia päästä luotsaamaan koko alaa koskettavaa uutta taloa ja muotoilemaan toiminnan ääriviivoja. Tehtävässä haluaisin kuulla laajasti taustajärjestöjä ja koko kenttää, myös niitä toimijoita ja tekijöitä, jotka tulevat jäsenjärjestöjen ulkopuolelta”, Serkosalo linjaa.

Tekstin talon toiminnan ytimessä ovat tekijöiden ja yleisöjen kohtaamiset, uuden luovan toiminnan mahdollistaminen ja kirjallisuuden toimijoiden tukeminen. Tekstin talo on monipuolisesti kirjallisuutta ja kirjoittamista tukeva yhteisö. Tuleva Tekstin talo tarjoaa kirjakahvilan, tapahtumatilan, koulutustiloja sekä työtiloja monenlaisille kirjallisuuden tekijöille ja yleisöille. Tilan lisäksi Tekstin talo kokoaa sisältöjä ja tietoa ja toimii kirjallisuuden kolmannen sektorin kokoajana.

”Tavoitteeni on, että seuraavien vuosien aikana Tekstin talosta muodostuu kirjallisuuskentälle merkittävä palvelujen, tilojen sekä yhteisen foorumin tarjoaja. Kirjallisuuden tekijöille se tarjoaa työtilaisuuksia, työtiloja ja työyhteisön sekä kirjallisuuden yleisöille uuden houkuttelevan paikan oppimisen, elämyksien ja kohtaamisten äärelle”, Serkosalo hahmottelee.

Toiminnan käynnistymisen mahdollistaa Koneen Säätiön myöntämä käynnistysrahoitus.
”On hienoa, että Koneen säätiön hankerahoitus mahdollistaa Tekstin talon käynnistämisen. Tekstin talolle on kuitenkin elintärkeää saada myös pysyvämpää rahoitusta toiminnan ja jatkuvuuden turvaamiseksi”, painottaa Serkosalo.

Serkosalo siirtyy Tekstin taloon Nuoren Voiman Liitosta, jossa hän on toiminut pitkään järjestön toiminnanjohtajana ja Nuoren Voiman Säätiön asiamiehenä. Koulutukseltaan Serkosalo on filosofian maisteri Helsingin yliopistosta. Lisäksi hän on opiskellut DEA-tutkinnon Pariisissa sekä suorittanut työnsä ohessa johtamisen erikoisammattitutkinnon. Serkosalolla on vankka kokemus järjestötoiminnasta, kulttuurin rahoituksesta, kirjallisuudesta sekä tapahtumanjärjestämisestä. Hän on virkavapaalla tehtävistään Nuoren Voiman Liitossa 1.8.2022-31.12.2023.

Serkosalon tehtävä Tekstin talon toiminnanjohtajana on määräaikainen 31.12.2023 saakka ja jatkuu, mikäli Tekstin talon rahoitus jatkuu.

Vuonna 2019 perustetun Tekstin talon jäseniä ovat Helsinki Poetry Connection, Kriittinen korkeakoulu, Kulttuuri-, Mielipide- ja Tiedelehtien liitto Kultti, Nihil Interit, Nuoren Voiman Liitto, Osuuskunta Poesia, Suomen arvostelijain liitto (SARV), Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat, Suomen PEN ja Tutkijaliitto. Uusia jäseniä otetaan mukaan hakemuksesta.

Kultti ry ja SARV Tekstin talon jäseniksi

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:lle sekä Suomen arvostelijain liitto ry:lle on myönnetty Tekstin talo – Textens hus ry:n jäsenyys. Tekstin talolla on nyt jäseninään kaikkiaan yksitoista organisaatiota.

Vuonna 1991 perustettu Kultti ry on noin 170 Suomessa ilmestyvän kulttuuri- ja tiedealojen lehden kattojärjestö. Kultti valvoo pienlehtien etuja sekä tarjoaa lehdille koulutusta ja markkinointiväyliä.

Vuonna 1950 perustettu SARV on eri taiteenalojen arvostelijoiden ammatillinen järjestö. Sen keskeisenä tavoitteena on arvostelijoiden ammatillisen toiminnan edistäminen ja ammattitaidon kohottaminen. Liitto toimii jäsentensä taloudellisen, sosiaalisen ja oikeudellisen aseman parantamiseksi. Yhdistyksellä on nykyisin noin 800 jäsentä.