Siirry pääsisältöön
Edellinen
Seuraava
Tiedotteet 18.03.2024

Tekstin talo käynnistää ainutlaatuisen työhyvinvointi- ja mentorointiohjelman keväällä 2024

Tiedote 13.3.2024

Tekstialalla toimii tuhansia freelancereita ja itsensätyöllistäjiä, joilla ei ole ympärillään kollegoiden ja työyhteisön tukea. Uuden työhyvinvointi- ja mentorointiohjelman tavoitteena on edistää freelancereiden työoloja ja auttaa heitä jaksamaan paremmin.

Vuoden mittainen ohjelma on ensimmäinen tekstialan tekijöiden työhyvinvointia ja ammatillista identiteettiä vahvistamaan pyrkivä hanke Suomessa. Valtakunnallinen ohjelma koostuu kahdesta osasta: kaikille avoimesta työhyvinvointikoulutuksesta sekä lisäksi kunnianhimoisesta mentorointiohjelmasta, joiden tavoitteena on antaa uusia näkökulmia ja toimintatapoja tekstialan tekijöille.

”Monien työelämä on myllerryksessä. Työn sirpaleisuus, tekoälyn aluevaltaukset ja valtion leikkaukset vaikuttavat kaikkiin. Nyt jos koskaan itsensätyöllistäjät tarvitsevat toistensa tukea ja yhteisöllisyyttä”, kertoo hankkeen koordinaattori Aleksi Aro-Heinilä. ”Vain jakamalla tietoa avoimesti voimme selvitä myllerryksestä ja rakentaa tulevaisuuden parempaa työkulttuuria. Joukossa on voimaa.”

Tekstialan itsensätyöllistäjät kantavat yksin vastuun omasta työhyvinvoinnistaan ja ammatillisesta kehityksestään. Yhteisellä ohjelmalla tilanteeseen halutaan hakea yhteisöllisempiä ratkaisuja. Osallistujille tarjotaan muun muassa neuvottelukoulutusta sekä erilaisia henkistä ja fyysistä hyvinvointia edistäviä harjoitteita.

Kaikille avoimen ja maksuttoman työhyvinvointikoulutuksen rinnalla pilotoidaan myös kunnianhimoista mentorointiohjelmaa, joka tuo poikkialaisesti yhteen tekstialan tekijöitä, toimittajista runoilijoihin. Kuka tahansa tekstialalla työskentelevä voi hakea mukaan ohjelmaan. Ohjelman mentorointiosuudessa fokus on vertaistuessa ja tiedon jakamisessa. Keskustelemalla ja jakamalla näkemyksiään ammattilaiset pääsevät oppimaan toisiltaan uusia tapoja toimia.

”Yhteisöt ja vertaiskeskustelut ovat olleet minulle tärkeitä kasvutukia ammattilaisena. Uskon, että mentorointiohjelma tarjoaa näköaloja avartavia kohtaamisia sekä kaivattua tukea monille tekstialan tekijöille”, toteaa ohjelman ohjausryhmässä toimiva palkittu runoilija Sirpa Kyyrönen.  

Ohjelma on osa Tekstin talon toteuttamaa Valtakunnallista tekstialan kehityshanketta. Hanke muodostuu tämän ohjelman lisäksi valtakunnallisesta kirjallisuustapahtumien kalenterista. Tekstin talo on Helsingissä sijaitseva uusi kirjallisuusyhteisö ja tekstikulttuurikeskus. Talossa pitää majaansa iso joukko kulttuurijärjestöjä, minkä lisäksi siellä järjestetään paljon erilaisia kulttuuritapahtumia ja -hankkeita.


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

hankekoordinaattori Aleksi Aro-Heinilä

aleksi.aro-heinila@tekstintalo.fi

050 320 1036


Lataa julkaisuvapaita kuvia Tekstin talosta mediasivultamme.

Kuvaajan nimi mainittava aina julkaisun yhteydessä.

Muita uutisia