Siirry pääsisältöön
Edellinen
Seuraava
Kuva: Usva Torkki
Tiedotteet 31.01.2024

Tuhannet vierailivat Tekstin talon avajaisfestivaalilla – menestystapahtuma laajentuu vuosittaiseksi tekstikulttuurin festivaaliksi

Tiedote 31.1.2024

Kulttuurikeskus Tekstin talon 24.–27.1.2024 järjestetty avajaisfestivaali oli yleisömenestys. Salin viimeistä istumapaikkaa myöten täyteen vetänyt ohjelma osoitti, että kirjallisuus- ja tekstitaidesisältöjä monipuolisesti yhteen kokoavalle tilalle on tarvetta. Tapahtuma aiotaankin laajentaa vuosittain toistuvaksi tekstikulttuurifestivaaliksi.

Helsingin Sörnäisiin avautunut uusi kirjallisuusyhteisö ja kulttuurikeskus Tekstin talo juhlisti avajaisiaan nelipäiväisellä festivaalilla. Tapahtuman aikana Tekstin talossa vieraili yli 3000 ihmistä. Lisäksi noin 900 katsojaa seurasi ohjelmaa livestriimin ja videotallenteiden kautta.

Yleisökiinnostus oli kautta avajaisten niin valtavaa, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet seuraamaan ohjelmaa Tekstin talon Permantosaliin. Festivaalin avannut keskustelu, jossa kirjailija Iida Turpeinen kertoi tiestään esikoiskirjailijaksi, päädyttiin striimaamaan toisessa Tekstin talon tilassa samanaikaisesti, jotta myös salin ulkopuolelle jääneet pääsivät sitä seuraamaan.

Tekstin talon toiminnanjohtaja Laura Serkosalo iloitsee tapahtuman menestyksestä ja siitä, miten monenlaista yleisöä festivaali veti paikalle. ”Tämä kaikki osoittaa, että talo on tullut tarpeeseen ja sen vetovoima toimii kuten toivoimme.”

Avajaisiin ohjelmaa järjestäneet Tekstin talon jäsenyhdistykset kertoivat tavoittaneensa festivaalilla huomattavasti laajemman joukon ihmisiä kuin tapahtumissaan yleensä.

”Tekstin talon konsepti tuo uusia yleisöjä talon toimijoiden tilaisuuksiin”, kiittää Suomen arvostelijain liitto ry:n puheenjohtaja, kriitikko Vesa Rantama. ”Avajaiskeskustelumme otsikko Millainen on hyvä kritiikkiteksti? ei varsinaisesti ollut yleisöä kosiskeleva, mutta niin vain tilaisuuteen jonotettiin sisään.”

Festivaali kirvoitti kävijöistä paljon innostunutta palautetta ja myös inspiroi ihmisiä ehdottamaan Tekstin taloon tulevaa ohjelmaa. Menestyksekästä konseptia aiotaankin nyt jatkojalostaa vuosittaiseksi tekstikulttuurifestivaaliksi, joka järjestetään aina alkuvuodesta.

”Avajaisfestivaali onnistui yli odotusten. Mutta tämä oli vasta alkua”, innostuu Serkosalo. ”Toimintamme on käynnistymässä, ja ohjelmatarjontaa on tarkoitus laajentaa monipuolisemmaksi muun muassa kielten ja kansainvälisten vieraiden osalta. Ja kaikesta tulevastahan emme vielä edes tiedä. Kutsumme kaikki järjestämään myös meidät yllättävää ohjelmaa Tekstin talossa!”

Iida Turpeisen lisäksi avajaisfestivaalilla esiintyi muun muassa Finlandia-voittaja Sirpa Kähkönen ja Ceebrolistics-yhtyeestä tuttu pedagogi-räppäri Janne Hyttinen. Kutsuvierastilaisuudessa kuultiin puhe Finlandia-voittaja Magdalena Hailta, musiikkia ylistetyltä muusikolta Orvokilta sekä monikielistä runoutta runousyhdistys Nihil Interitin vuoden 2023 runoustekopalkinto saajalta Zoila Forss-Crespo Moreyralta. Mediatilaisuudessa esiintyi kirjailija Niko Hallikainen.

Tekstin talon jäseniä ovat Finlands svenska författareförening, Helsinki Poetry Connection, Kriittinen korkeakoulu, Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liitto KULTTI, Mad House Helsinki, Nihil Interit, Nuoren Voiman Liitto, Osuuskunta Kirjasin, Osuuskunta Poesia, Suomen aforismiyhdistys, Suomen arvostelijain liitto, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat, Suomen PEN, Suomen tietokirjailijat ja Tutkijaliitto. Lisäksi talossa toimivat Bar Typo, Book Brothers, Enostone kustannus, F-tuotanto, Helsinki Literary Agency ja kirjakauppa Pp.


Lataa julkaisuvapaita kuvia avajaisfestivaalilta mediasivultamme.

Kuvaajan nimi mainittava aina julkaisun yhteydessä.

Kuvaaja: Usva Torkki


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

tiedottaja Oona Juutinen

oona.juutinen@tekstintalo.fi

050 558 7714

Muita uutisia